In English | Suomeksi

Perinteisesti käsityönä, alusta loppuun

Hongos on Leppävirralla toimiva korkealaatuiseen hirsityöhön ja perinnerakentamiseen erikoistunut puualan yritys. Yrityksemme kulmakiviä ovat työn tinkimätön tekninen ja esteettinen laatu, luotettavuus ja toimitusvarmuus. Veistotyön teemme perinteisin menetelmin, uusia hyväksihavaittuja työvälineitä ja tekniikoita hyödyntäen.

Monta hyvää syytä

Hirsirakentamista on testattu ja kehitetty satoja vuosia, hyvin tuloksin. Nykypäivän veistäjillä on käytössään koko tämän kehitystyön tuoman tietotaidon lisäksi uusia, käteviä työkaluja, jotka tuovat yhä lisää tarkkuutta ja nopeutta työhön. Huolellisesti rakennettu hirisitalo on tehty kestämään isältä pojan pojalle, on terveellinen asua, ekologinen ja tietysti silmää hivelevän kaunis. Voimme vain suositella.

Aidosta puusta

Suora, hitaasti kasvanut, tiivissyinen punahonka lienee maailman parasta puuta hirsirakennukseen. Käsinveistetyssä hirsirakennuksessa pohjoinen puu pääsee oikeuksiinsa. Luonto on kiireetön muotoilija; järeän hongan kasvaminen kestää toista sataa vuotta. Veistäjä toimii tässä satavuotisessa prosessissa oikeastaan vain apumiehenä viimeistelyvaiheessa.? Käsityönä rakennettu talo on tehty aidosta puusta, ilman liimasaumoja ja muovia.

Rakkaudesta hirsirakentamiseen

Hirsityö on veistäjälle elinkeino, mutta työhön meitä motivoi ennen kaikkea rakkaus hirsirakentamiseen. Puun matka metsästä valmiin talon seinälle on monivaiheinen ja vaatii lukuisia työvaiheita. Matkan varrella syntyy iso kasa lastuja ja vuodatetaan rutkasti hikeä ja bensaa. Lopulta tiiviisti paikalleen loksahtava hirsi on veistäjän paras palkinto.

“Hongos-nimi tulee muinaisesta suomalaisesta metsänjumalasta. Honka on synonyymi sanalle mänty, joka on yleisimmin käytetty hirsirakennuspuu Suomessa. Hongos on siis metsän ja männyn henki ja suojelija.”

satulaa IMG_2567 S6302727 IMG_0408