In English | Suomeksi

Perinteinen käsinveisto -äärioloissa testattu

Perinteinen hirsirakentamisen työtapa ei ole ratkaisevasti muuttunut viimeisten satojen vuosien aikana. Uudet kätevät työkalut ja keksinnöt ovat mahdollistaneet yhä tarkemman käsityön. Tehokkaan tiedon leviämisen, satojen vuosien kokemuksen ja tutkimustyön ansiosta hirsirakentaminen on tänä päivänä laadukkaampaa kuin koskaan. Perinteistä hirsirakennustapaa on testattu ja kehitetty tuhat vuotta, hyvin tuloksin. Satoja vuosia sitten rakennetuissa hirsitaloissa asutaan tänäkin päivänä. Käsityönä rakennettu hirisitalo on tehty kestämään sukupolvelta toiselle.

Mitä on käsinveisto?

Käsinveiston pääperiaate ja ero teolliseen hirsirakentamiseen on, että puut valitaan, sovitetaan ja veistetään yksilöinä. Hirsien korkeudet vaihtelevat ja puissa on tallella luonnonmuodot; tyvet, latvat ja oksankyhmyt, jotka taitava veistäjä sovittaa tarkasti toisiinsa. Hirret eivät siis mene höylän tai sorvin läpi eikä niissä ole liimasaumoja. Vimeinen käsityön silaus syntyy vuoluraudalla ja piilukirveellä, joilla seinäpinnat viimeistellään. Hongos vaalii osaltaan ikiaikaista hirsiperinnettä. Suurimpia uudistuksia veistotyöhön on tuonut vatupasseilla varustettu tarkkuusvara. Tarkkuusvara mahdollistaa isojen luonnonmuotoisten hirsien kertapudotuksen ja millimetrintarkan sovituksen.

Hirsirakentamisen vaiheet

Hirsirakentamisen laatu lähtee metsästä. Suora, hitaasti kasvanut, tiivissyinen, terveoksainen punahonka lienee maailman parasta puuta hirsirakennukseen. Hirsipuut valitaan metsästä yksitellen hankintalistan mukaisesti. Voimme myös veistää vaikkapa kesämökin suoraan tontilla asiakkaan omista puista.

Kaatamisen jälkeen puut kuljetetaan veistopaikalle ja raakakuoritaan, jotta puu pääsee kuivamaan. Lopullinen vuolenta syntyy käsityökaluilla veistovaiheessa. Lopputuloksena on sileä, kaunis ja säätä kestävä veistopinta.

Kuorimisen jälkeen puut taapeloidaan huolellisesti ja jätetään kuivamaan. Hirsien olisi syytä kuivaa ainakin puoli vuotta, jotta kutistumisesta johtuva rakoilu jää mahdollisimman vähäiseksi.

Kuorimisen yhteydessä puiden läpimitat mitataan tyvestä ja latvasta ja kirjataan muitakin huomioita kuten lenkous tms.

Kun kehikkoa viimein päästään veistämään, valitaan taapelista puu kerrallaan sopiva hirsi seinälle. Alemman puun muoto piirretään millimetrin tarkasti tarkkuusvaralla veistettävään puuhun. Varsinainen veistotyö tapahtuu moottorisahan ja lukuisten käsityökalujen ( kourukirves, piilupetkele, taltat) avustuksella. kun puu on sovitettu paikalleen, siihen porataan tapin reiät ja se eristetään esim. pellavaeristeellä.

> Erilaisia nurkkatyyppejä

Hirsirakennuksen vaiheet

  1. Idea, unelma, rahoitus
  2. Suunnittelu, luvat, pohjatyöt ja perustukset
  3. Puiden hankinta, omasta metsästä tai puun myyjältä. Sahaus pelkaksi jos veistetään pelkkahirrestä. Kuljetus veistopaikalle
  4. Kuoriminen ja taapelointi, kuivaaminen (6-12kk)
  5. Kehikon veistäminen veistokentällä
  6. Kehikon siiro rakennuspaikalle
  7. Hirsikehikon pystytys, tilkitseminen ja tapitus
  8. Katto, ovet, ikkunat, lattia, ym. rakenteet sekä viimeistely

Kun hirsirakennus veistetään suoraan lopulliselle paikalleen säästetään yksi siirto- ja pystytysurakka. Tilkitseminen ja tapitus tapahtuu samanaikaisesti veistämisen yhteydessä.

Hirsirakentamisesta muualla verkossa:

> Wikikko – tietoa hirsirakentamisesta
> Hirsitaito ry
> Museoviraston korjauskortisto
> The Log Construction Manual

logwall

_MG_1708

IMG_1194

P3110041

S6301090

petkelointi2

S6301143