In English | Suomeksi

Nuottakodan kunnostus

IMG_0591

Alkukesällä 2014 valmistui mittava nuottakodan korjausurakka. Nuottakota on rakennettu alkujaan jo 1800-luvulla ja ehtinyt läpikäydä lukuisat kunnostustyöt. Hirsiä on vaihdettu ainakin 70- ja 90 luvulla. Pärekatto oli vaihdettu viimeksi 70-luvulla. Nuottakota on puulaveden vanhimpia ja viimeisiä. Kyseessä onkin paikallisille kyläläisille tärkeä maamerkki, jonka häviäminen olisi ollut suuri harmi.

Korjaustyö aloitettiin yhdennellätoista hetkellä; edellisen talven lumet olivat lopullisesti katkaisseet kaikki kolme järven puolen ortta ja myös kurkihirsi oli poikki. Pärekatto oli jo sammaloitunut ja täysin pehmennyt. Tästä huolimatta vanha pärekatto oli suojannut itse kehikkoa täysin vettymästä.
Työ aloitettiin keskitalvella, koska vedenpäälle rantakiville perustettua rakennusta oli helpoin korjata jään päältä. Isoimman haasteen urakkaan toi sijainti tiettömän tien päässä, keskellä metsää sekä sähköttömyys. Tunkkasimme, tuimme  ja oikaisimme kehikkoa jään päältä. Työ vaati erityistä varovaisuutta, sillä kehikkovanhus oli jo huterassa kunnossa ja vaarana varsinkin työn alkuvaiheessa oli kehikon täydellinen romahdus. Korvaavat puut haimme maastoautolla juontaen asiakkaan metsistä lähimetsistä. Kaikki korvaavat hirret olivat täyspitkiä ja  mahdollisimman järeitä. Pyrimme myös valitsemaan hirsiaihioiksi tiukkasyisimmät pihkarosomännyt. Näin saatiin lujitettua kehikkoa ja parannettua hirsien säänkestävyyttä.

Urakka saatettiin loppuun kesän alussa kun asensimme n.90m2 kattoon uudet päreet. Taas yksi historiallinen rakennus oli saatu pelastettua. Nuottakota jatkaa olemistaan ja ilahduttaa Puulaveden mökkiläisiä ja vesillä kulkijoita vielä ainakin seuraavat kymmenet vuodet.